lauantai 20. marraskuuta 2010

Kas kassi heiluu näin

Olin tuossa taannoin opetusharjoittelussa jonkun aikaa ja opetuslapsikseni sain Helsingin Normaalilyseosta yhden seiskaluokan kässäryhmän. Opetin heitä kahden viikon ajan ja aiheeni oli kassin ompelu. Oppilaat olivat ensin tehneet valmiin laukkukankaan kloriittivärjäyksellä. He olivat painaneet tai maalanneet kassiin kloriitilla joitakin kuvioita, joita sitten lähdimme korostamaan ompelukoneella ommellen.

Oppilaat eivät olleet oikein tyytyväisiä kloriitin synnyttämään kuvion väriin ja tuntuivat aluksi muutenkin innottomilta, joten päätin innostaa heitä tekemiseen tekemällä itse samanlaisen kassin. Kassikangas on mustaa markiisia, 100 % puuvillaa. Maalasin ensin pensselillä kankaalle kirjaimia, jonka jälkeen pysäytin prosessin kastelemalla kankaan.
Taskukankaan sidoin palloksi ja upotin kokonaan kloriittiin ja pidin siellä jonkin aikaa. Taskusta tuli lopulta vihreä.

Sitten alkoi kassin koristelu. Noh, innostuin hieman koristelusta ja projekti ehkä karkasi käsistä... Eilen sitten viimisiä paljetteja ompelin kiinni. Ainakaan kukaan kotona ei voi sitä pölliä, koska se on kuulemma liian tyttömäinen :) Ja mikä tärkeintä, oppilaat innostuivat tekemisestä.

I was in training for two weeks. I taught 7th grade students (one small group) at an elementary school. My subject was teaching sewing with a sewing machine. They had  dyed a bag fabric with chlorite and after that we decorated them. I made a bag of my own, so they could get some ideas and inspiration.


 


Heijastinnauha hiukan loistaa salamavalossa. Käytin harmaata ja vihreää heijastinnauhaa.

Tasku on ommeltu yläpäärmeeseen kiinni.


Kantimessa on vihreää heijastinnauhaa.

Sisäpuolelle on ommeltu kantimien kohdalle nepparit. Sisällä on myös pieni tasku matkakorttia varten.

Piti kirjoittaa myös sydämellisestä piposta, mut hermo meni tähän tekniikkaan. Jos joku fiksu tietää helpon tavan muokata ja asetella näitä kuvia, niin ohjeita otetaan ilomielin vastaan. Välillä käy ajatuksia siitä, että olikohan tää blogi nyt sittenkään ihan viisasta, tapana kun on tuhrata tuntitolkulla ja kaupan päälle hävittää kaikki aikaansaannos :> Onneks näin flunssasena ei oo voimia turhautua. Pipo sitten myöhemmin kehiin.

5 kommenttia:

Kashii kirjoitti...

Aivan. Ihana. Kassi! <3 Selvästi oot käyttäny aikaa, ja on upea!

Tuosta kuvien liittämisestä, se oli ennen blogspotissa helpompaa mutta oisko tuossa vuosi sitten tekivät jonkun uudistuksen tms. jonka jälkeen kuvien lisäämisestä ja muokkaamisesta tuli erinomaisen hankalaa. Mutta ei kai paljon auta kuin purra hammasta ja kestää, kaveri etsiskeli parempaa blogivaihtoehtoa mutta ei löytänyt. Tsemppiä! :)

Heidi kirjoitti...

Kiitos :) Sisko kommentoi, että kuvat ei anna oikeutta kassille ja itsekin sen huomasin, livenä näyttää paremmalta , vaikka itse sen nyt tässä sanonkin.

Ja kiitos neuvoista. Kun ei ole ketään kaveria, joka pitää blogia, niin ei voi kysyä missään asiassa apua. Tässä on paljon jo itse opittu asioista ja saatu sivussa harmaita hiuksia :)

layraaaaa kirjoitti...

Hieno kassi.Noin minunkin luokkani oppilaat olisi saatu yläasteella innostumaan. Missä opiskelet opettajaksi ja kuinka kauan opiskelu kestä? opiskeletko joksikin muuksi opettajaksi samalla?Kysyn koska olen nyt lukiossa ja mietin jatko-opiskelumahdollisuuksia.

Heidi kirjoitti...

Kiitos. Opisklen Helsingin yliopsitossa ja pääaineeni on käsityötiede, joka sisältää myös kasvatustieteen opintoja. Näin minun on mahdollista valita toinen opetettava aine, koska olen koko ikäni halunnut opettajaksi, kuitenkin käsityönopettajaksi. Työllisyystilanne täällä pääkaupunkiseudulla ei ole ehkä mitä mahtavin, joten siksi toinen opetettava aine.
On myös mahdollista opiskella pelkkää käsityötiedettä (mutta siihenkin sisältyy kasvatustieteitä jonkin verran) tai sitten käsityötiedettä kasvatustiede pääaineena, jolloin toista opetettavaa ainetta ei mahdu opiskeluihin.

Sivuaineeksi voi myös valita jonkin muun aineen, kuin opetettavan aineen, kuten esim. viestintää. Kaikista meistä ei nimittäin tule opettajia, ja vaikka tulisi, ei kaikista tule peruskouluopettajia. (Kävin kurkkimassa blogiasi.) Riippuu pitkälti siitä, mitä sivuaineeksi valitsee ja tietysti jos omaa jo ammatin ja työkokemusta.

Itse olen esim. kouluttautunut ensin meikkaaja/maskeeraajaksi, sitten ompelijaksi ja somistajaksi ja siinä sivussa tehnyt töitä kaupan alalla kymmenisen vuotta, joten voisin mahdollisesti olla myös sisäänostaja vaateketjussa. Tosin kaupallisen alan koulutus minulta uupuu.

Niin, ja tämänhetkinen koulutus kestää minimissään viisi vuotta, sitten on valmis maisteri. Todella yllättävän rankkaa on ollut, mutta aika menee nopeasti ja jos liian raskaalta alkaa tuntua, voi tahtia höllätäkin. Sinun ikäisenä ajattelin, että koulutus pitää saada heti jne, mutta nykyään pidän itseäni vielä kovin nuorena opsikelijana, ehtiihän sitä työelämässä olla vielä ainakin kolmisenkymmentä vuotta. Olen siis aina tiennyt mitä haluan ja pidin kymmenen vuoden tauon, ennen kuin lähdin sitä saavuttamaan ja minusta se on ollut vain hyvä, sopinut minulle. Toki ihailen heitä, jotka heti tietävät mitä haluavat ja pyrkivät siihen. Koulus ei kuitenkaan mene ikinä hukkaan, sen olen huomannut, mitä ikinä sitten tekeekään. Tärkeintä on, että itse viihtyy ja tykkää ja itsellä on hyvä olla, näin se tie vie jonnekin ja oma motivaatiokin pysyy yllä. Tsemppiä, kyllä sä sen vielä joku päivä keksit, jos et nyt heti tänä päivänä :)

layraaaaa kirjoitti...

kiitos että vastasit ja nyt tiedän alasta paljon enemmän.Opiskelen nyt lukion ekalla luokalla ja toivon, että tiedän mihin suuntaan kun eka vuosi loppuu.