lauantai 25. joulukuuta 2010

Christmas presents, vol.1

Itsetehtyjä joululahjoja ei tullutkaan tänä vuonna kuin pari kappaletta, koska opiskelujen rankkuus taas pääsi yllättämään. Toinen lahjoista oli itse asiassa vielä kurssityö. Eli tämä:


I didn't have much time to made Christmas presents by myself this year, so I only did couple of them. This one is one of my course work of my studies as well: 
Suunnittelin siskon perheelle laudeliinat, jokaiselle omat. Perheeseen kuuluu siis äidin ja isän lisäksi poika ja tyttö. Idea lähti kehkeytymään suhteellisen nopeasti ja tiesin mitä halusin tehdä. Värjäsin itse jokaiselle omanvärisen laudeliinan. Vanhemmat olivat päävärit ja lapset vastavärit. Äiti sai tietenkin punaisen ja isä sinisen. Tytön piti saada oranssi, mutta koska poika tykkää niin kovasti punaisesta ja oranssista, niin päädyin vaihtamaan pojalle oranssin ja tytölle vihreän.


I designed sauna cloths for my sister's family. In the family are mother, father, son and daughter. I dyed linen by myself and every person got a color of their own. Mother and father are primary colors, mother red and father blue, of course. The kids are complementary colors. I planned to give the green one to the boy, but because his favorite colors are red and orange, I changed them so that the girl got green and the boy orange.Kulmiin olen kirjonut laaka- ja varsipistoin jokaisen etunimen kirjaimen. Laakapistoja en ole ikinä tehnyt ja ne olivatkin yllättävän vaikeita. En ole ollenkaan tyytyväinen lopputulokseen, mutta ei kai sitä heti pro voi ollakaan... Pääasia, että kirjain kuitenkin erottuu.


I have embroidred Everyone's first letter in the corner. This was first time when I did this kind of embroidery and I'm not so happy about them, but you can't be pro right away, right?


Liinat kun yhdistää tietyllä tavalla, muodostuu keskelle sukunimen etukirjain eli A. Ajattelin kirjainkoukeroiden olevan heille suurikin arvoitus, mutta siskoni tiesi heti mitä hakea ja ratkaisi liinapalapelin hyvin nopeasti ja insinöörimiehelläkään ei mennyt koko päivää aikaa, höh. No, kirjain kuitenkin edustaa jokaisen liinassa yhtä osaa perheessä, yhden puuttuessa ei kokonaisuutta syntyisi. Tyylittelin kirjainta jokaisen liinaan lisää, muutoin yksittäiseen liinaan olisi tullut vain pieni ja huomaamaton viiva. Kaikki kirjaimet olen piirtänyt itse ja jokaisessa kirjaimessa (sekä isossa että pienissä) on kaksi lenkkiä tehden niistä yhtenevät keskenään.When you put the cloths together in specific order, you can see in the middle a letter A. It's the first letter of their lastname. Now every person is part of a family and it isn't whole without another. So there was a little puzzle for them, which by the way my sister solved right away and it didn't took too long for her engineer husband either, hmpf. I thought it would take soooo long... :)Ison kirjaimen toteuttamiseen oli pari ideaa ja päädyin lopulta ketjuvirkkauseen ajatellen sen olevan nopein ratkaisu. Niin, siis ajattelin. Olen ketjuvirkannut hiukan neuleille ja sehän nyt on eri asia, kuin tiheälle pellavalle... Aluksi valitsin liian paksun langan, ja meni hermo, mutta kokeilujen jälkeen löytyi sopiva. Sinnikkäästi virkkasin samalla kun linnanjuhlia tuijottelin ja valmista tuli, tietty viimetipassa kurssin palautukseen.

Kokonaiseen lopputulokseen olen ihan tyytyväinen, erityisesti väreihin. Liinoista tuli tosin aavistuksen liian pienet, koska en tajunnut mitata sopivaa kokoa missään vaiheessa... Lapsille ne menee vielä pitkään ja vanhemmillekin varmaan juuri ja juuri. Tosin vanhemmat tuskin omistavat samanlaista takalistoa kuin itsellä on ;)I'm pretty pleased for these. Except I didn't tested the right size of the cloths before making them. They may be a bit too tiny for the adults, but you can use them. And they probably don't have this kind of butt than I have ;)
4 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Onpa ollu näpertämistä! Lopputulos on kuitenkin tosi kiva.. :) Ja fiksua yhdistää pakolliset kouluhommat joululahjoiksi - haluaiskohan joku mun kandin tai jonkun muun tutkimusraportin joululahjaksi..? ;D

Heidi kirjoitti...

Ja hienosti silitetyt kappaleet :D

Suosin tuota kurssitöiden tekemistä muille, koska silloin tulee yleensä valmista deadlineen mennessä. Mulle kyllä nyt kelpais yksi valmis kandityö lahjaksi, sitä kun pitäisi tuossa keväällä väkertää :)

Auli kirjoitti...

Ihana työ. Tuli ihan opiskeluajat mieleen... Olen nimittäin käsityönopettaja vuosimallia 1980 ja oli mielnkiintoista löytää blogisi ihan jo senkin vuoksi, että olet valmistumassa samaan ammattiin kuin minä. Hyvää jatkoa sinulle, sinulla on hienoja töitä!
virveriikka.blogspot.com

Heidi kirjoitti...

Oi kiitos! Olet siis ollut opettaja yhtä kauan kuin minä olen tätä palloa tallustanut :) Ja lähes yhtä kauan olen käsityönopettajaksi halunnut :) Harmi, että itsellä ei tule niin pitkän linjan työkokemus, mutta tässä maailmassa luulen, että tuo 30 vuottakin on ihan riittävä... Meillä kurssien sisällöt ovat tietenkin muuttuneet, tekemistä ei käsittääkseni ole niin paljon, kuin silloin teidän aikaan. Riittävästi kuitenkin, tässä kiireisessä maailmassa.

Harmi, että tästä työstä ei saanut oikein kunnon kuvia, mutta sen tiedän, että kovassa käytössä ovat olleet :) (Eikä vielä ainakaan ole hajonneet, heh)