torstai 27. tammikuuta 2011

Pikapöksyt

Sunnuntai-iltana tuli ihan pakottava tarve ommella jotain. Aikomukseni on ollut jo pidemmän aikaa ommella velourkankaasta itselleni haaremihousut, lähinnä kotikäyttöön. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.
Kaavat sain suoraan jo olemassa olevista housuista, eli asettelin housut suoraan kankaalle ja siitä vaan nips naps leikkaamaan. Nämä ovat siis leikattu jotenkin sinnepäin eikä langansuuntiakaan tullut hirveästi katsottua. Leikkasin vyötärökaitaletta ja lahkeensuita varten resorista sopivan mittaiset (=leveät!) palat -enempää ei kyllä ollutkaan, heh. Eli resorit ovat pituudeltaan n. 1/3 lyhyemmät kuin lahkeensuun ja vyötärön ympärysmitat. Ensin resorit ovat ommeltu ympyräksi, taitettu kaksinkerroin ja ommeltu housuihin.


I really had to sew something on Sunday evening. I have had meant to sew harempants for me for a long time. For the purpose I have had velour fabric.  So I just crapped on scissors and fabric and started sewing.
I got the patterns directly out an existing pants. So I placed the pants on the fabric and just cut. Didn't even drawn any lines. So, these are somehow cut and I didn’t check the grainlines either. I also clipped out wide(!) ribbings for the waist and legs. The measurement of the ribbings were about 1/3 shorter than the length of the waist and legs each. First I sewed them as circulars, folded as a half and sewed together with pants.


Vyötärö voi olla myös taittamaton.
The waist can be used as long too.

 Aikaa koko projektiin meni puoli tuntia! Ehdottomasti oma henkilökohtainen ennätys, kun ottaa huomioon, että pöytääkin piti hieman raivata ennen kuin ompelemaan pääsi. Jos ne kurssityötkin valmistaisi yhtä sutjakkaasti, ei tulisi stressattua, mutta se taitaa olla itseltä liikaa vaadittu... :) Tänä keväänä yhden kurssin aiheena on nimittäin suunnitella ja valmistaa liikunta- tai ulkoiluvaate, tämä vähän sivuaa mitä aion tehdä. Omat liikkumiset kun tapahtuu lähinnä altaan puolella (jos tapahtuu) ja ehkä uimapukua en kuitenkaan ala tekemään, ei täyttäisi edes kurssivaatimuksia.
Mutta tyytyväinen olen, tosi mukavat ja ihanat päällä ja näitä voi sitten käyttää kesälläkin.
This all took only half an hour! Absolutely my personal record, and I had to clean my desk first, so that’s included to that time. Even if I could just make any course work as fast, I wouldn’t have any stress. But maybe that’s just too much required from myself. We have a course this spring, which includes that we have to desing and sew a sport or outdoor outfit, this is somehow  what I’m going to make. My sports happens in a pool (if happens) and I think that there’s just too much challenge for me to make a functional swimsuit now, not that it fills the requirements of the course either. 
I'm very pleased to these pants, they are very lovelu and comfort to wear and I can wear them on summer too :)

6 kommenttia:

layraaaaa kirjoitti...

Hienot housut! Teetkö usein vaatteita ilman kaavoja?

Heidi kirjoitti...

Kiitti! En oikeastaan, mulla on aina joku kaava tai sitten kuosittelen kaavasta. Käsi- ja taideteollisesta on jäänyt aika monesta tuotteesta omat peruskaavat, joten niiden mukaan usein piirrän. Haluaisin ommella huomattavasti enemmän kuin nyt, mutta vaikka koneet ovat koko ajan esillä, ei siihen tule ryhdyttyä. Suurimmaksi osaksi siksi koska a) ei ole niin paljon aikaa :( b) INHOAN kaavoittamista, niiden sekä kankaiden leikkuuta c) edellä mainittu ärsyttää siksi, koska minulla ei ole kunnon (pöytä)tilaa, jossa suorittaa kyseiset tehtävät. Plus ompeluun ja silitykseen pitäisi olla omat pisteensä. Leikkuu-ja ompelujätettä tulee aikamoisesti ja ahtaassa asunnossa ottaa päähän aina korjata jälkiä. Haaveilen työhuoneesta, joka olisi avara ja valoisa ja erityisesti siellä tulisi olla äärettömän iso pöytä :) Jos joskus voittaisi lotossa... Ostaisin talon, jossa jokainen huone olisi pyhitetty jollekin tekniikalle: ompelu (+kaavoitus?), neulonta (+langat), kirjasto, kankaanpainanta ja värjäys, askartelu, opiskelu. Plus miehen työtilat ja tietysti tavallinen eläminen (makuuhuone, olohuone, keittiö jne). Eli tarvitsisin huvilan :D Saisi sitten olla suhteellisen iso lottopotti.

layraaaaa kirjoitti...

Mullakin on sama ongelma,että ei ole erikseen ompelutilaa ja ei viitti sitten minkään pienen jutun takia alkaa levittää ompelukonetta ja saumuria jne.
Haaveilen siis myös omasta ompeluhuoneesta.Olen kaivannut peruskaavoja, joita saisi muokata eri tarkoituksiin.

Heidi kirjoitti...

Oisko kansalaisopistossa tarjolla joku kaavanpiirtokurssi? Tietty jos käsityölehdistä löydät joitakin hyviä perusjuttuja ja pystyt niitä muokkamaan itselle sopiviksi. Oman kokemuksen mukaan saksalaiset kaavat istuvat useimmille suomalaisista jostain syystä paremmin kuin pohjoismaiset. Ja yksi niksi saada hyvät kaavat on, jos sulla on ollut joku todella istuva vaate, joka ehkä on tullut jo tiensä päähän. Ratkot saumat auki, niin niistä saat hyvät kaavat kun piirrät ne.

layraaaaa kirjoitti...

Kiitti vinkeistä. Kansalaisopistolla ei harmikseni mene mitään sellaista kurssia, eikä edes ompelukurssia omalla paikkakunnallani.Oon ottanut kaikki töideni kaavat lehdistä ja välillä hieman muokannut niitä.Haluaisin kuitenkin aina välillä tehdä jotain erikoisempaa ja sellaisiksi en osaa niitä kaavoja muokata.

Heidi kirjoitti...

Itse asiassa JUJU-kerhossa on nyt kuukauden kirjana Joka tyypin kaavakirja II (Rinna Saramäki, Jane Palmu ja Katja Piippo). En ole livenä kyseistä kirjaa selaillut, mutta vaikuttaisi aika hyödylliseltä, mukana tulee kuulemma 8 kpl peruskaavojakin ja kirjassa on kuositteluun ohjeet. Joka tyypin kaavakirja I:seen en ole sen koommin tutustunut, joten en tarkkaan osaa sanoa mitä se kirja pitää sisällään. Luulen, että tuo kakkonen olisi ihan hankkimisen arvoinen, ainakin jos itse opetusmielessä ajattelen. Ja miksei muutenkin, ei aina jaksa kaivaa miljoonaa eri kirjaa kuositteluvinkkejä varten.